Live stream Barcelona

Barcelona, eller Fútbol Club Barcelona, är Kataloniens stolthet. Man spelar sina hemmamatcher på den enorma Camp Nou, en arena som tar strax under 100 000 åskådare. Matcherna med Barcelona på Camp Nou är något som den fotbollsintresserade inte gärna missar.

Barcelona är, tillsammans med Real Madrid, det mest framgångsrika laget i den spanska fotbollen. Ja, Barcelona kan definitivt räknas som en av de största och mest framgångsrika klubbarna i fotbollshistorien. Sedan man kom med i den spanska högstadivisionen har klubben samlat ihop 21 ligatitlar, 25 titlar i spanska cupen (Copa del Rey), fyra segrar i Cupvinnarcupen, tre segrar i UEFA-cupen samt fyra segrar i Champions League och Europacupen för mästarlag. Under de senaste fyra-fem åren har Barcelona fullständigt dominerat fotbollen i Europa. Man har tagit hem i princip varje turnering som man har ställt upp i. Många av spelarna i A-laget har även vunnit EM- och VM-guld med Spanien 2008 och 2010.

Barcelona har haft fyra riktigt bra perioder i historien. Holländaren Johan Cruyff var förgrundsgestalten under 1970-talets glansdagar. Det var då det moderna Barcelona började växte fram. I dag grundas mycket av Barcelonas kultur och spel på totalfotboll med en helplanspress och en enorm rörlighet och passningsskicklighet. Det var Cruyff som introducerade dessa idéer.

Barcelona har alltid varit en storklubb, men det var i början av 1990-talet som klubben verkligen tog upp kampen med de andra europeiska storlagen. Man vann ligan fyra år i rad och plockade hem Champions League 1992. Det blev sedan ytterligare två ligatitlar under 1990-talet. Under 1990-talet var de tongivande spelarna Josep Guardiola, Hristo Stoichkov, dansken Michael Laudrup, Romário och Ronald Koeman.

Mellan åren 2003–2006 hade Barcelona en annan riktigt bra period. År 2006 kunde man ställa en andra Champions League-pokal i prisskåpet. Henrik Larsson stod för två assists i finalen mot Arsenal. Säsongerna 2004/05 och 2005/06 vann man också ligan. Den spelare som verkligen stod ut från mängden under denna period var brassen Ronaldinho. Det var också under den här perioden som spelare som Xavi, Andrés Iniesta och Lionel Messi klev in i rampljuset.

I dag är Barcelona inne i en enorm storhetstid. Med tränare Pep Guardiola vid rodret vet Barcelona knappt hur det är att förlora eller ens tappa poäng. Barcelona har tagit hem tre raka ligatitlar och två titlar i Champions League på de tre senaste åren. 2009 tog man hem en historisk sexling genom ligaseger, cupseger, seger i Champions League, seger i Världsmästerskapet för klubblag, seger i UEFA Super Cup och seger i spanska supercupen.