Live stream el Clasico

Det finns några riktigt stora matcher i fotbollsvärlden. På nationell nivå är givetvis VM-finalen och EM-finalen riktigt stora begivenheter. På klubblagsnivå har vi finalerna i Champions League, Europa League och Copa Libertadores. Bland riktigt tunga derbyn hittar vi Milanoderbyt mellan Inter och Milan, el Superclásico mellan Boca Juniors och River Plate i Argentina och de heta uppgörelserna mellan lagen från Istanbul. Frågan är om inte el Clasico – matcherna mellan Barcelona och Real Madrid – slår det mesta.

El Clasico är namnet på alla matcher där Real Madrid och Barcelona möter varandra, oavsett vilken turnering eller cup det handlar om. Säsongen 2010/2011 fick vi njuta av fem el Clásico eftersom lagen möttes i finalen av Copa del Rey (spanska cupen) och i semifinalen i Champions League (dubbelmöte).

Att el Clásico är en sådan jättematch beror på två faktorer. För det första är Real Madrid och Barcelona de två mest framgångsrika lagen i den spanska fotbollen. Bara det skapar ju en stor rivalitet. Dessutom kommer lagen från två olika provinser i Spanien. Real Madrid är det kungliga laget från den kungliga huvudstaden medan Barcelona är huvudstad i den autonoma provinsen Katalonien. Katalonerna är inte alls förtjusta i att bli styrda från ”storebror” i mitten av landet.

De senaste åren har Barcelona helt dominerat matcherna i el Clásico. Säsongen 2008/09 vann Barcelona båda mötena i ligan (2-0 hemma och 6-2 borta). Säsongen 2009/10 blev det ytterligare en dubbel. Ibrahimovic gjorde det enda målet på Camp Nou. 2010/11 möttes Barcelona och Real Madrid sammanlagt fem gånger. I La Liga tog Barcelona en jätteskalp genom hela 5-0 på Camp Nou. På Santiago Bernabeú blev det 1-1 efter två straffar. I finalen av Copa del Rey blev det 1-0 till Real Madrid efter mål av Cristiano Ronaldo i förlängningen. Dubbelmötet i semifinalen i Champions League vanns av Barcelona.

De största segersiffrorna hittar vi längre bak i tiden. 1935 vann Real Madrid hemma med 8-2. Året därefter tog Barcelona dock en gruvlig revansch då man vann med 5-0 på hemmaplan. 1943 spelade lagen 5-5. 1949 vann Real Madrid med 6-1 hemma. 1950 vann Barcelona med 7-2 hemma. 5-0 är annars ett ganska gångbart resultat när lagen möts i ligan. Sju gånger har slutresultatet skrivits till 5-0.

I den sammanlagda statistiken ligger Real Madrid något före Barcelona. Av de 162 matcherna som lagen spelat mot varandra i La Liga (fram till säsongen 2011/12) har Real Madrid 68 vinster mot Barcelonas 63. 31 matcher har slutat oavgjort. Att det blir oavgjort i La Liga mellan Real Madrid och Barcelona är alltså mycket ovanligt. I Copa del Rey har dock Barcelona ett visst övertag över Real Madrid.

De spelare som har gjort flest mål i el Clásico (alla turneringar) är följande (korrekt fram till säsongen 2011/12):
Alfredo di Stéfano 18
Raúl 15
César 14
Francisco Gento 14
Ferenc Puskás 14
Lionel Messi 13
Santillana 12
Hugo Sánchez 10
Juanito 10
Estanislao Basora 9

Några spelare har spelat el Clásico för båda lagen. De mest kända är kanske Luis Figo och Luis Enrique, men även Berndt Schuster, Michael Laudrup, Ronaldo (brassen) och Javier Saviola har deltagit i el Clásico för både Real Madrid och Barcelona.

Missa inte att följa matchen med live stream el Clasico – helt gratis på din dator med följande spelbolag: