Live stream Championship

The Championship, eller Npower Championship efter den nuvarande huvudsponsorn, är den näst högsta serien i det engelska ligasystemet. The Championship grundades 2004. Tidigare gick serien under namnet Division 1.

Championship är en av de serier i världen där flest matcher spelas. Med 24 lag får varje lag spela 46 matcher. Det innebär att det totalt spelas 552 matcher i Championship över en säsong. Dessutom deltar lagen i de nationella cuperna FA-cupen och ligacupen (Carling Cup). När säsongen är slut går de två bäst placerade lagen direkt upp till Premier League. Lag 3-6 spelar en play-off om den sista platsen. Lag 3 möter lag 6 medan lag 4 möter lag 5 i semifinaler. Sedan spelas en final om uppflyttning. Finalmatchen kallas ibland för den viktigaste matchen i klubbfotbollen. Uppflyttning till Premier League betyder nämligen enormt mycket pengar i TV-intäkter för lagen. De tre lag som hamnar sist i tabellen flyttas ner till League One.

För säsongen 2011/12 är de tre lagen som flyttades ner från Premier League West Ham, Blackpool och Birmingham. Brighton, Southampton och Peterborough är uppflyttade från League One.

The Championship är en jämn liga. Något lag brukar alltid springa iväg i toppen av tabellen, men i övrigt skiljer inte många poäng mellan lagen. Det är också en serie som är ganska målsnål. Den spelare som vinner skytteligan brukar ligga på ungefär 0,5 mål per match, vilket är lägre än i de flesta ändra ligor.

 

Säsongen 2011/12 spelar följande 24 lag i The Championship:
Barnsley
Birmingham City
Blackpool
Brighton & Hove Albion
Bristol City
Burnley
Cardiff City
Coventry City
Crystal Palace
Derby County
Doncaster Rovers
Hull City
Ipswich Town
Leeds United
Leicester City
Middlesbrough
Millwall
Nottingham Forest
Peterborough United
Portsmouth
Reading
Southampton
Watford
West Ham United