Live stream Ligue 1

Ligue 1, eller Le Championnat, är den högsta divisionen för fotboll i Frankrike. Här spelar 20 helt professionella lag. Totalt spelar varje lag 38 matcher, vilket ger totalt 380 matcher över en säsong.

I dag är Ligue 1 rankad som den femte bästa ligan i Europa, efter Premier League, La Liga, Bundesliga och Serie A. Ligue 1 räknas som en av de bästa plantskolorna för unga spelare i Europa. Här får talangfulla ungdomar mer speltid än de skulle få i de högre rankade ligorna. Många av spelarna i Ligue 1 har afrikanska rötter.

Hur är då den franska fotbollen? Den franska fotbollen blandar det italienska försvarstänket med den spanska tekniken och den engelska anfallsviljan. En match i Ligue 1 är alltid sevärd. Skulle en match sluta mållöst har man ändå fått njuta av passion, läckra tekniska detaljer och ett grymt tryck från läktarna.

Den mest framgångsrika klubben i Ligue 1 är Saint Etienne, från staden med samma namn. Denna klubb nådde oerhörda framgångar under 1970-talet, men är numera långt ifrån sitt forna jag. En annan klubb i toppen av maratontabellen i Ligue 1, men som har tappat på sistone, är Monaco. I dag är de främsta lagen Lyon, Marseille, Bordeaux och Paris SG. Lyon plockade sju raka titlar mellan 2001-02 och 2007-08 – ett svårslaget rekord. I Lyon spelar svensken Kim Källström. Marseille är alltid med i toppen. Detsamma gäller Bordeaux. Paris SG har länge varit ett lag som alltid har underpresterat, trots en stor budget och en välbesökt arena, men under senare år har laget blivit klart mer stabilt.

I dag är de mest kända spelarna i Ligue 1 förmodligen Lyons stjärnmålvakt Hugo Lloris, Hoarau, Sakho och Pastore i Paris SG, Valbuena och Gignac i Marseille samt Hazard och Sow i 2010/11 års mästarlag Lille. Genom att följa live stream Ligue 1 kan du se alla dessa stjärnor i aktion varje vecka.