Live stream Lyon

Lyon, eller Olympique Lyonnais (ofta förkortat OL) är en av de mest framgångsrika och populära klubbarna i Frankrike. Klubben grundades 1950, när fotbollsdelen av idrottsklubben Lyon Olympique valde att bilda en egen förening. Många supportrar anser dock att det är det år som Lyon Olympique grundades som ska gälla även för Olympique Lyonnais.

Även om Lyon alltid har varit en ganska stor klubb var det först för ungefär tio år sedan som Lyon verkligen tog steget in i de franska lagens finrum. Klubben kom tvåa säsongen 2000/01 och sedan lyckades man med den makalösa bedriften att ta sju raka ligatitlar i den franska serien Ligue 1. Det är en stor bedrift, särskilt som den franska fotbollen av tradition är mycket jämn.

Olympique Lyon huserar på arenan Stade Gerland, som tar strax över 41 000 åskådare. Stade Gerland var en av huvudarenorna under 1998 års fotbolls-VM.

De mest tongivande spelarna i dagens Lyon är målvakten Hugo Lloris (som även står i det franska landslaget), backarna Cris och Aly Cissokho, mittfältarna Kim Källström, Yoann Gourcuff och Michel Bastos, samt anfallarna Lisandro López, Befétimbi Gomis och Jimmy Briand. Under 2000-talet har dock betydligt mer namnkunniga spelare dragit på sig Lyontröjan. Vad sägs till exempel om Karim Benzema, Michael Essien, Eric Abidal, Florent Malouda och legendaren Jean Tigana?

I dag är Lyons meritlista som följer. Klubben har sju ligatitlar, tre franska cuptitlar (Coupe de France), en ligacuptitel (Coupe de la Ligue) och en seger i Intertotocupen. I Champions League går Lyon nästan alltid vidare från gruppspelet, men de riktigt stora framgångarna har uteblivit. Säsongen 2009/10 gick man dock hela vägen till semifinal.

Lyon är en mycket populär klubb i Frankrike. Att Lyon är Frankrikes andra största stad spelar givetvis in. Lyons värsta rivaler är naturligtvis de andra franska storklubbarna Paris SG och Marseille. Matcherna mellan ”O-lagen” Olympique Lyonnais (OL) och Olympique Marseille (OM) är riktiga höjdare. Lyons riktiga derbymatch spelas dock mot Saint Etienne, från grannstaden med samma namn. I dag räknas dock inte Saint Etienne till de riktiga storlagen. Annat var det på 1970-talet då laget var enormt framgångsrikt både på hemmaplan och ute i Europa.