Live stream Marseille

Olympique de Marseille, l’OM eller Marseille i vanligt tal, är Frankrikes populäraste klubb. Klubben samlar fans från hela den franska sydkusten. Marseille spelar sina hemmamatcher på enorma Stade Vélodrome. Med en imponerande ljudvolym och vackra tifon är det inte många lag som ser fram mot att möta Marseille på bortaplan. Av tradition är Marseille ett grymt starkt hemmalag.

Marseille grundades 1899 av René Dufaure de Montmirail. Namnet Olympique kommer från att man ville hedra staden Marseilles grundare, nämligen grekerna från Fokaia. Klubbens smeknamn, Les Phocéens, är kopplat till detta. Från början var klubben mest inriktad på rugby, men det stod snart klart att det var fotboll man skulle satsa på.

Marseille är den mest meriterade klubben i den franska fotbollens historia. Klubben har samlat på sig nio ligatitlar, nio cuptitlar och två ligacuptitlar. Dessutom är man det enda franska laget som har vunnit Champions League (1993). I början av 1990-talet var Marseille ett riktigt storlag både på hemmaplan och i Europa. Man tog fyra raka ligatitlar mellan 1989 och 1992. 1989 tog man dessutom hem dubbeln, det vill säga ligan och cupen. Efter triumferna i början av 1990-talet uppdagades dock en stor mutskandal, vilket gjorde att Marseille tappade både spelare och tränare samt flyttades ner en division.

I dag är Marseilles A-uppställning en blandning av rutinerade spelare och lovande yngre förmågor. Bland de mer namnkunniga spelarna kan nämnas målvakten Steve Mandanda, som även är lagkapten, Mathieu Valbuena, bröderna Ayew, André-Pierre Gignac och Lucho González.

Några av de mest kända spelarna i Marseilles historia är måltjuven Jean-Pierre Papin, Jocelyn Angloma, Fabien Barthez, Laurent Blanc, Didier Deschamps, Didier Drogba, William Gallas, Alain Giresse, Jean Tigana och Rudi Völler.

Marseilles värsta rivaler är Lyon och Paris Saint-Germain. Matcherna mellan Marseille och Paris SG kallas för le Classique, ungefär som matcherna mellan Barcelona och Real Madrid benämns el Clásico. Det kan verka konstigt att antagonismen mellan Paris SG och Marseille är så stor – Paris SG är ingen konkurrent meritmässigt, men det är lite samma förhållande som i Spanien. Paris SG är det rika laget från huvudstaden medan Marseille är ”den fule kusinen från landet”.