Live stream Serie A

Serie A är den högsta fotbollsserien i Italien. Serie A grundades 1929 och firade alltså 80-årsjubileum 2009. Serie A ligger för närvarande på en fjärdeplats bland de europeiska ligorna, enligt UEFA:s ranking. Den italienska ligan låg länge trea i rankingen, efter Premier League och La Liga, men nu har tyska Bundesliga gått förbi.

Lag från italienska Serie A har dominerat den europeiska fotbollen under åren. Italienska lag har haft en märklig förmåga att ofta gå hela vägen i de europeiska klubbturneringarna, såsom Europa League (UEFA-cupen), Champions League (Europacupen för mästarlag) och den numera nedlagda Cupvinnarcupen.

I Serie A huserar tre av världens mest kända och mest framgångsrika lag genom tiderna, nämligen Inter och Milan från Milano samt Juventus från Turin. Juventus är det mest framgångsrika laget i Serie A. Totalt har man 27 titlar och 19 andraplatser. Ärkerivalerna Milan och Inter har 18 titlar och 15 andraplatser var. Genoa och Bologna är två andra lag som har plockat en hel del titlar under åren. En intressant sak är att storlaget Roma bara har tre titlar. Dock har man samlat ihop hela 11 andraplatser.

Inter är den enda italienska klubben som har lyckats vinna en så kallad trippel, det vill säga ligatitel, cuptitel och seger i Champions League under samma år. Juventus är dock det enda italienska laget som har vunnit alla turneringar som finns för europeiska klubblag.

Den italienska fotbollen har länge ansetts som tempofattig, stillastående och alltför försvarsinriktad. Alla dessa fördomar har dock raderats ut under de senaste åren. Målsnittet i Italien är minst lika bra som i andra större europeiska ligor. Serie A är också i dag jämnare än den någonsin varit. I dag finns upp mot fem lag som har en verklig chans att ta hem titeln.