Live stream Inter

Inter, eller FC Internazionale Milano som är klubbens fullständiga namn, har spelat i Serie A sedan starten. Med tröjor i svart och blått går Inter ofta under namnet Nerazzurri. Inter spelar sina hemmamatcher på San Siro. Man delar alltså hemmaplan med AC Milan. När Inter spelar kallas dock stadion för Stadio Guiseppe Meazza efter storspelaren med samma namn som var verksam under 1930-talet.

Inter har haft två riktiga guldåldrar i historien. På 1960-talet vann Inter tre ligatitlar och två titlar i Europacupen för mästarlag (nuvarande Champions League). De stora stjärnorna den här tiden var Facchetti och Mazzola.

Sedan följde ett antal svåra år. Inter vann dock Serie A 1970-71, 1979-80 och 1988-89, men den riktiga storhetstiden dröjde till i mitten av det första decenniet under 2000-talet, trots stora investeringar i stora namn (Ronaldo och Vieri för att nämna några). När Juventus blev degraderade efter Serie A-skandalen kunde Inter i lugn och ro samla på sig mängder av titlar. Man vann Serie A fem år i rad (tangerat rekord tillsammans med Torino och Juventus) och plockade fyra titlar i italienska cupen mellan 2005-2011. 2010 tog Inter en trippel, med ligatitel, cuptitel och vinst i Champions League. Diego Milito gjorde båda målen i finalen mot Bayern München, men det var nog semifinalerna mot Barcelona som var mest imponerande.

I dag är Inters förgrundsgestalter evighetsmaskinen Javier Zanetti, Wesley Sneijder, Maicon, Mauro Zárate, Diego Forlán och Giampaolo Pazzini. Under åren har Inter haft en enorm omsättning på spelare. Dessutom har Inter, troget sitt namn, varit en klubb med många olika nationaliteter. Inte mindre än 34 nationaliteter har representerat Inter under de senaste tjugo åren.

Även om Inter har varit stabila under de senaste åren kommer smeknamnet ”pazza Inter” alltid att leva kvar i både fansens och de oberoende Serie A-tittarnas medvetande. Pazza Inter betyder ”galna Inter” och handlar om att Inter har en förmåga att både hämta upp helt enorma underlägen och tappa stora ledningar. Helt enkelt kan vad som helst hända när de svartblå kliver ut på plan.