Live stream Juventus

Juventus är den mest framgångsrika klubben i Italien genom historien. Med 27 titlar i Serie-A (den senaste 2003), nio cuptitlar (rekord i italiensk fotboll), en seger i Cupvinnarcupen, tre titlar i UEFA-cupen och två vinster i Champions League är Juventus en av de riktigt stora klubbarna i världsfotbollen. Juventus är också en av de få klubbar som har vunnit alla tre europeiska cuper (Champions League, UEFA-cupen och tidigare Cupvinnarcupen).

Juventus kommer från den norditalienska staden Turin (Torino) och går ofta under smeknamnet la vecchia signora (den gamla damen). Länge spelade Juventus sina hemmamatcher på Stadio delle Alpi, men numera huserar klubben på Juventus Stadium.

Juventus är en gammal klubb (därav smeknamnet). Redan 1897 grundades det som sedermera skulle bli dagens Juventus. Sedan 1920-talet har ägarfamiljen till Fiat, Agnelli, vakat över klubben.

Sedan Serie A-skandalen 2006, då det uppdagades att Juventus ledning hade ”beställt” resultat, mutat domare, med mera, fråntogs Juventus ligatitlarna för säsongerna 2004/05 och 2005/06. Den senare titeln tilldelades tvåan Inter, medan pokalen för säsongen 2004/05 fortfarande är vakant. Juventus tvångsnedflyttades också till Serie B och i princip alla sponsorer lämnade klubben. Sejouren i Serie B blev dock bara ettårig.

I dag är de stora stjärnorna i Juventus Alessandro Del Piero, Fabio Gross, Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Andrea Pirlo, Vincenzo Iaquinta och Alessandro Matri. Juventus håller på att bygga upp ett nytt lag, med friskt blod, även om åldermannen Del Piero fortfarande är den givne ledargestalten.

Många svenskar har spelat i Juventus genom åren. I dag återfinns Albin Ekdal på lönelistan. Andra svenskar som har representerat klubben är Kurt Hamrin, Andreas Isaksson, Tomas Nordahl, Calle Palmer, Roger Magnusson och Zlatan Ibrahimovic. I övrigt har Juventus alltid haft en förkärlek till att värva franska spelare. Henry, Zidane, Vieira, Trezeguet, Platini och Deschamps är bara några av de allra största franska spelarna som har spelat för Juventus.