Live stream Milan

AC Milan, från Milano, är en av de mest framgångsrika klubbarna i fotbollens historia. Med 18 titlar i Serie A (senast 2011), fem vinster i italienska cupen, två mästerskapstitlar i Cupvinnarcupen och hela sju segrar i Champions League (tidigare Europacupen för mästarlag) är Milan verkligen i täten när det handlar om att fylla prisskåpet med prestigefyllda titlar.

Milan, som ofta kallas för i Rossoneri (de rödsvarta), med anledning av den röda och svarta färgen på matchtröjorna, är också en av de klubbar i Italien som har spelat flest säsonger i den högsta serien. Det var bara under två år i början av 1980-talet som Milan var utanför den italienska fotbollens finrum.

I dag är det Pato, Gattuso, Robinho, Cassano, Kevin-Prince Boateng och naturligtvis vår egen Zlatan Ibrahimovic som är de stora stjärnorna i laget. Vi har dock haft fler svenskar i Milan genom åren. På 1950-talet huserade den välkända trion Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm (Gre-No-Li) i klubben. Gunnar Nordahl vräkte in mål och har faktiskt än i dag rekordet för antal mål i Milan-tröjan. Nordahl vann skytteligan i Serie A under fem säsonger på 1950-talet.

Andra storstjärnor som har spelat i Milan under åren är Gianni Rivera, Ruud Gullit, Marco van Basten, George Weah, Andriy Sjevtjenko och Kaká. Dessa spelare har även vunnit Ballon d’or (priset för världens bäste fotbollsspelare) i Milan-tröjan.

Milans storhetstid, förutom 1950-talet, var början av 1990-talet. Med den holländska trion Marco van Basten, Ruud Gullit och Frank Rijkaard var Milan omutliga, både i Serie A och i Europaspelet under ett antal säsonger.

De senaste åren har Milan haft både uppgångar och nedgångar. 2003 och 2007 vann Milan Champions League. Man var också i final 2005, men där blev Liverpool för svåra i den makalösa matchen i Istanbul. 2006 blev Milan indraget i den så kallade Serie A-skandalen. Ligatiteln 2011 var mycket imponerande. Givetvis var Zlatan Ibrahimovic tongivande i laget.