Live stream Roma

AS Roma, eller Associazione Sportiva Roma som är klubbens fullständiga namn, är en av de riktiga giganterna inom italiensk fotboll. Sedan bildandet 1927 har Roma spelat i den högsta serien (nuvarande Serie A) i alla säsonger utom en.

Roma har många smeknamn. I lupi (vargarna) anspelar på Roms historia. La Maggica (den magiska) och i Giallorossi (de gulröda) är två andra smeknamn.

Även om Roma är en riktig storklubb i Italien, och följs av hundratusentals fans, har klubben ganska modesta meriter. Anledningen är givetvis att Juventus, Milan och Inter har dominerat den italienska fotbollen i många år. Roma har tre ligatitlar, scudetto. Den första tog man säsongen 1941-42. Sedan dröjde det ända till säsongen 1982-83 innan man vann igen. Den senaste ligatiteln bärgades säsongen 2000-01. Vid sidan av de tre ligatitlarna har Roma skrapat ihop nio titlar i italienska cupen (Coppa Italia). I europaspelet har man inte lyckats ta hem någon guldmedalj även om man har varit nära vid två tillfällen.

Det är under 2000-talet som Roma har haft sina bästa resultat genom historien. Två titlar i Coppa Italia och en ligatitel har man samlat ihop hittills. Dessutom har man kontinuerligt placerat sig bra i toppen av Serie A.

Roma spelar sina hemmamatcher på Stadio Olimpico. I dag tar stadion 72 698 åskådare. Man kan alltid räkna med att läktarna är välfyllda, särskilt när Roma möter ärkerivalen Lazio, klubben som man delar stadion med.

Roma är lite av en svenskklubb, inte minst för att den gamle storspelaren Nils Liedholm är en legendar i klubben, både som spelare och tränare. Liedholm har faktiskt tränat Roma vid hela fyra tillfällen. Sven-Göran Eriksson och Gunnar Nordahl har också tränat klubben varsin sejour.

I dag är Romas mest namnkunniga spelare Juan, Simone Perrotta, Daniele De Rossi, Marco Borriello, Maarten Stekelenburg och legendaren Francesco Totti. Bland de stjärnspelare som dragit på sig Romatröjan genom åren märks Aldair, Carlo Ancelotti, Rudi Völler, Cafú, Vincenzo Montella och Abel Balbo.